טיפול באומנויות לחימה בשילוב LiCBT
טיפול רגשי וויסות אנרגיות ופחדים באמצעות אמנות לחימה בשילוב טכניקות CBT
ילדים רבים נרשמים לחוגים באומנויות לחימה ונהנים מספורט מאתגר ומפתח פיזית ורגשית. בשנים האחרונות הפכו אומנויות הלחימה גם לכלי להשגת מטרות טיפוליות ומוטוריות בעבודה עם ילדים, כיוון שבמהלך האימון/טיפול מתקיימות שיטות אימון מתקדמות ובעלות עצימות בינונית גבוהה(בהתאם לילד וליכולות) תרגילים אלו מלמדים ומתרגלים , שליטה עצמית, דחיית סיפוקים, יצירת קשר עם האחר, שליטה מוטורית והעצמת היכולות האישיות והביטחון העצמי .
לא לכל הילדים מתאימה שיטת הטיפול הקונבנציונלית עם פסיכולוג בחדר או עם מטפל מסוג אחר, ישנם ילדים שחשים לא בנוח ומסרבים להיפתח מה שיוצר "פספוס" בטיפול והחמצה של המטרה .
לילדים אלה מתאימה מאוד שיטת עבודה המתבססת על אימון גופני, שכוללת תרגול מובנה של מיומנויות, נעשית באווירה של ספורט ומשחק, ומזכירה יותר "חוג" כיפי מאשר טיפול. כיום ידוע כי פנייה לילדים ב"שפה" שלהם, ודרך תחומי העניין שלהם, מעלה משמעותית את הסיכוי שישתפו פעולה בטיפול, ואת המוטיבציה לביצוע שינויים בחייהם.
בהנחיית אהד אשל מטפל מוסמך בשיטת LI-CBT:
מהו טיפול באמצעות אומנויות לחימה?
טיפול באמצעות אומנויות לחימה מהווה שיטת טיפול אלטרנטיבית ייחודית המשלבת אימון באומנויות לחימה והצבת מטרות טיפוליות. השיטה מתאימה לילדים עם קשיי קשב וריכוז, קשיי ויסות מוטורי, ביישנות, קשיים חברתיים ובעיות התנהגות.
מחקרים רבים שנעשו על אומנויות לחימה והשפעתן על ילדים, מוכיחים את ההשפעה החיובית של אימון סדיר באומנויות לחימה על היכולות הפיזיות, ההתנהגותיות-רגשיות והשכליות אצל ילדים. ידוע כיום כי אימון סדיר באומנויות לחימה משפר את הקואורדינציה, היציבות, הלמידה המוטורית, תחושת השליטה העצמית, ניהול הכעסים, התקשורת עם הסביבה ויכולת דחיית הסיפוקים.
ממסקנות של מחקרים מדעיים אודות השפעות מנטליות ופיזיולוגיות של אומנויות לחימה, ובמיוחד אמנות לחימה טיפולית ניתן ללמוד כי הן משפרות את הערכה העצמית, מפחיתות את העייפות ומגבירות את תחושת האושר.
עוד הוכח במחקרים כי אומנויות לחימה משפרות את התפישה העצמית (דימוי עצמי) של הפרט באמצעות פיתוח כושר גופני וחוסן נפשי. אמנות הלחימה הטיפולית מסייעת בשיפור משמעותי ביכולות הקשב והריכוז, במיקוד הפנימי, בשליטה העצמית והתאמה ללחצים בחיי היומיום. בנוסף
אימוני נשימה ייחודיים של אומנויות לחימה מתרגלים את הגוף לתפקד בצורה יעילה במצבים של חוסר או עודף חמצן. מצבי חוסר או עודף חמצן אלו גם אופייניים פעמים רבות לתופעות חרדה ופאניקה.
תחושה של חוג כיפי
פעמים רבות פונים לטיפול רגשי הורים לילדים "פעילים" ואנרגטיים, שחווים שעמום וממצים מהר פעילויות משעממות, לילדים כאלה מתאימה מאוד שיטת עבודה המתבססת על אימון גופני אשר בין היתר ממקדת את הילד ומחייבת אותו להוציא אנרגיה, כל זאת נעשה באווירה חיובית ומאתגרת ומהווה אלטרנטיבה כיפית שמעלה משמעותית את סיכויי הצלחת הטיפול ויצירת קשר חיובי.
תהליך זה מתאים למגוון רחב של ילדים עם קשיי קשב וריכוז, יכולות מוטוריות נמוכות, קשיים חברתיים ובעיות אלימות .